Miljö och Historik
Stavsnäs by omnämndes första gången i skrift 1410, och var vid den tiden sannolikt inte mer än ett par närliggande gårdar som dragit nytta av den goda jordmånen och den skyddade hamnen. De få invånarna levde av fiske och jordbruk, och några arbetade även som lotsar. I början av 1600-talet finns byn med på lantmätaren Sven Månssons kartor över området, och hade då expanderat längs den nuvarande Allévägen. På 1844 års laga skifteskarta hade åkerskiften skapats österut bort mot Östersjöviken, på det så kallade Bottkroksgärdet. På åkrarna odlades framför allt potatis, spannmål kunde man byta sig till tack vare den rikliga tillgången på fisk.
1865 fick Stavsnäs ångbåtsförbindelser när Ångbåtsbolaget Strömma Kanal startade reguljär trafik från Stockholm via Baggensstäket, Kolström och Strömma Kanal, vissa dagar i veckan med Sandhamn som slutdestination. I och med detta började folk från Stockholm uppföra sommarvillor, som med sina glasverandor och utsirade snickerier blev ett annorlunda inslag bland den äldre allmogebebyggelsen. 1877 tillkom en lanthandel vid sommarhamnen och några år senare varmbadhuset. Den ökande strömmen av sommargäster innebar också att två pensionat och ett hembageri startades. Båda pensionaten är i dag nedlagda även om byggnaderna står kvar, medan hembageriet drivs vidare som konditori och restaurang.
Geografi
Stavsnäs ligger längst ut på Fågelbrolandets
nordöstra udde i Stockholms mellanskärgård.
Stavsnäs består av tre olika delar med sinsemellan
olika karaktär: Stavsnäs by, Stavsnäs vinterhamn
och Stavsnäs gärde.
Söder om länsväg 222 ligger Stavsnäs gärde,
med villor och hyreshus för
permanentboende, uppförda från 1960-talet
och framåt. Stavsnäs vinterhamn, slutligen, är
en året-runt-hamn anlagd på 1930-talet, som
tjänar som knutpunkt för kommunikationer och
lokal handelssjöfart för mellanskärgården.
Stavsnäs by är den äldsta
delen av orten, med anor från medeltiden.
Byn består av blandat permanentboende och
fritidsbebyggelse i sekelskiftesstil, utefter smala slingrande grusvägar. I byn ligger den så kallade sommarhamnen (Byviken) och badstranden Östersjöviken.